Draadloos gastennetwerk
DrayTek heeft in haar modem/router product range vele draadloze producten waarmee een draadloos gastennetwerk kan worden gecreëerd. Als voorbeeld hanteren we in deze oplossing de Vigor 2860n+. De access point in deze router ondersteunt op beide frequenties (2.4GHz en 5GHz) vier SSID’s, waardoor het mogelijk is acht verschillende draadloze netwerken te creëren. Daarnaast is het mogelijk meerdere LAN subnetten aan te maken. Op elke LAN poort kan een ander subnet worden geconfigureerd, waaraan eveneens een VLAN ID kan worden gekoppeld. De 8 SSID’s kunnen weer gekoppeld worden aan een VLAN.

Onderstaand een voorbeeld screenshot van de wireless LAN instellingen.


Onderstaand een voorbeeld screenshot van de VLAN instellingen.Bandbreedte voor gastennetwerk
Elk draadloos netwerk (SSID) kan een eigen naam krijgen en voor elk SSID kan worden aangegeven hoeveel bandbreedte dit netwerk krijgt. Zo kan worden voorkomen dat een gast het zakelijke netwerk overbelast.

In bovenstaand voorbeeld krijgt bijvoorbeeld SSID 2 slechts 500kbps voor upload en download.

Station list
Om te kunnen zien wie er is ingelogd in een bepaald SSID, heeft DrayTek een station list ingebouwd. In dit overzicht staan de mac adressen die zijn verbonden naar een bepaald SSID.

Webportal
Per SSID kan worden aangegeven of de gebruiker eerst moet worden geredirect naar een bepaalde website of dat er een welkomstboodschap moet worden getoond. Zo kan bijvoorbeeld een bedrijf voor zijn gasten de laatste aanbieding tonen.