PoE switch

Wat is een switch?

Zowel bij jouw bedrijf als bij je thuis moet je netwerk altijd betrouwbaar en veilig zijn. Met een switch maak je van één aansluiting meerdere aansluitingen, zonder verlies van snelheid. Je kan dus meerdere apparaten aansluiten op een switch. Er zijn ook geavanceerde netwerkswitches. Hiermee kan je een netwerk opsplitsen in meerdere virtuele netwerken. Wil je een switch direct aansluiten op een glasvezelverbinding, dan heb je er een nodig met een slot voor GBIC (gigabyte internet performer) of SFP (Small Form Plug, ofwel mini GBIC) modules. Zo maak je direct een verbinding met je internetprovider. Of je verbindt twee vestigingen van je bedrijf razendsnel met elkaar.

Voor een juiste keuze kijk je ook naar het aantal poorten, afhankelijk van het aantal apparaten dat je wilt aansluiten. Zo zijn er switches met 5, 8, 16, 24 en zelfs 48 poorten. De meest gebruikte switches hebben 8 poorten. Switches met 16 of meer poorten worden doorgaans zakelijk gebruikt. Je moet er wel rekening mee houden dat er altijd één poort gebruikt wordt richting je modem/router.

PoE switch

Voor een aantal apparaten kan je een PoE (Power over Ethernet) switch installeren. Deze voegt stroom toe aan je internetkabel. Data en stroom lopen dan over één kabel. Denk er wel aan dat het aangesloten apparaat PoE ondersteunt. Ondersteunen jouw apparaten PoE niet? Dan kan je alsnog kiezen voor PoE injectors met splitters per apparaat. Deze voorzien jouw apparaten dan van stroom. Ondersteunen jouw apparaten PoE wél? Dan is een PoE switch handiger, overzichtelijker en goedkoper dan PoE injectors.

Een voorbeeld van een PoE switch: de 8-poorts compacte DrayTek VigorSwitch P2100 met veel functionaliteiten voor goede prestaties en beveiliging van jouw netwerk. Deze switch is geschikt voor kleine bedrijfsnetwerken die gebruik maken van verschillende apparaten. De PoE poorten bieden stroom- en netwerkverbinding aan apparaten. Hierdoor heb je minder stroomkabels en adapters nodig en dat zorgt voor minder installatiekosten.

PoE vs PoE+

De poorten zijn compatible met de 802.3af (PoE) en 802.3at (PoE+) standaarden, tot 30 Watt per poort. Het grootste verschil tussen een PoE en PoE+ switch is dat PoE+ PSE’s (Power Sourcing Equipment) bijna twee keer zoveel vermogen leveren via één kabel. Een voorbeeld van een PoE+ switch: DrayTek VigorSwitch P1280. Deze is voorzien van energiebesparende functionaliteiten. Daarnaast is het mogelijk om PoE poorten uit te schakelen die niet worden gebruikt, om zo energie te besparen.

Welke apparaten aansluiten op een PoE switch?

Apparaten die je met een PoE switch kan voeden zijn bijvoorbeeld VoiP en videotelefoons, IP-camera’s, Wireless Access Points, audioapparaten, externe computerterminals, LED verlichting en thin clients.

Managed en unmanaged switches

Er zijn managed en unmanaged switches. De bovengenoemde DrayTek VigorSwitches zijn een voorbeeld van een managed switch. Het verschil zit in de opties voor het beheren van het netwerk in het apparaat. Een managed switch heeft software waarmee je het beheer kan regelen. Bij de PoE status in de switch kan je het totale stroomverbruik zien met de “remaing power” die nog gebruikt kan worden. Per poort kan je zien welk apparaat hieraan aangesloten is. Met de knop “power cycle” kan je het achterliggende apparaat een herstart geven.

Een managed switch heeft geavanceerde instellingen. Je geeft er bijvoorbeeld voorrang mee aan bepaald internetverkeer. Thuis kan je deze instelling onder andere gebruiken om online games voorrang te geven. Op kantoor geef je juist videovergaderingen en internet telefonie voorrang. Gesprekken vallen dan niet weg. Een andere instelling is dat je jouw netwerk opdeelt in meerdere virtuele netwerken. Dat is wel zo veilig, want bezoekers hebben zo geen toegang tot je netwerkbestanden. Niet onbelangrijk: geavanceerde switches zijn niet plug & play. Je kan deze alleen zelf instellen als je netwerkkennis hebt.

Met behulp van een schedule profiel kan je actieve PoE poorten automatisch in- en uitschakelen. Met Power over Ethernet Scheduling kan je bijvoorbeeld gekoppelde draadloze toegangspunten enkel laten werken op werkdagen tijdens kantooruren.

Bestel jouw PoE switch bij DrayTek

Ben je op zoek naar een PoE switch? Dan is een switch uit de DrayTek VigorSwitch-serie een uitstekende keuze. Ben je op zoek naar meer informatie over dit product? Vul dan ons contactformulier in. Eén van onze medewerkers neemt zo spoedig mogelijk contact met je op.

Contact