4G & 5G routers

4G en 5G routers zorgen ervoor dat je overal een snelle en stabiele internetverbinding hebt, ook op plekken waar geen vaste verbinding mogelijk is. Bijvoorbeeld op vakantie of in de trein, maar ook op locaties als tijdelijke winkels, festivals of plekken in het algemeen waar je geen goede vaste verbinding hebt. Voor deze situaties bieden 4G en 5G routers een uitkomst. In deze blog leggen we uit wat een 4G router is, het verschil tussen een 4G en 5G router en vertellen we je de voordelen van een 4G router.

3 verschillende 4G routers van Draytek op een tafel

Wat is een 4G router?

Een 4G router werkt in principe net zoals de router die je in de meeste huizen vindt. Met zowel een reguliere verbinding als een verbinding via 4G, ontvang je een stabiele internetverbinding en is het mogelijk om al je apparaten aan te sluiten op de router. Echter zijn er wel een paar belangrijke verschillen tussen het reguliere internet en de 4G router.

Regulier internet werkt in tegenstelling een 4G of 5G router met kabels en wifi signalen. Een 4G router verkrijgt deze verbinding door 4G. Dit werkt hetzelfde wanneer je verbindt met 4G via je telefoon. De verbinding komt tot stand door een simkaart in de router.

Een 4G of 5G router zou de traditionele router kunnen vervangen. Echter wordt deze vaker gebruikt als back-up of om mee te nemen onderweg of op reis.

Verschil 3G en 4G router

Tussen 3G en 4G routers is er een verschil dat er echt uitspringt: de snelheid. 3G zorgt ervoor dat je goed gebruik kan maken van internet. Echter is de snelheid van 3G niet bedoeld voor zware taken. Het bekijken van nieuwsartikelen en gebruikmaken van Whatsapp gaat via de 3G verbinding prima. 4G is een doorontwikkeling van het 3G netwerk. Dit was nodig omdat 3G niet de snelheden kon halen die apps en websites begonnen te vragen om goed te werken. Het 4G netwerk is wel 10 keer sneller dan het 3G netwerk. Niet alleen is het 4G netwerk sneller, maar heeft 4G ook een grotere bandbreedte. Dit houdt in dat er meer apparaten verbonden kunnen worden met het netwerk.

Verschil 4G en 5G router

Een duidelijk verschil tussen 4G en 5G is de snelheid. Terwijl 4G een reactietijd van 30 milliseconde haalt, is de reactiesnelheid van 5G nog maar 1 milliseconde.

Dit zal veel verschil maken bij implementaties van ‘Internet of Things’. Bij een zelfrijdende auto kunnen die millisecondes het verschil zijn tussen op tijd remmen of een botsing.

Daarnaast is het zo dat 5G meer verbindingen tegelijk kan ondersteunen dan 4G.

4G router met simkaart

Een 4G router moet altijd worden voorzien van een simkaart met een data-abonnement. Veel gebruikers hebben aan die enkele verbinding genoeg. Toch zou je ervoor kunnen kiezen een router met meerdere SIM slots te kopen. In deze routers is het mogelijk om meerdere simkaarten van verschillende providers te stoppen. Dit heeft enkele voordelen:

• De router kan overschakelen naar een andere provider mocht het netwerk van de ‘hoofdprovider’ wegvallen. Zo ben je altijd verbonden.
  • De router kan overschakelen van simkaart/ provider bij het bereiken van je datalimiet. Zo voorkom je extra kosten buiten je bundel om.
  • De router kan overschakelen naar een andere provider/ simkaart als je de grens over gaat. Zo hoef je als je naar het buitenland gaat niet handmatig je simkaart te verwisselen.

Voordelen van een 4G router

Eerder in het artikel heb je al enkele voordelen kunnen ontdekken van een 4G router. Zo ben je met een 4G router altijd en overal verbonden met het internet. Ook is een 4G router erg makkelijk in gebruik, je hebt tenslotte alleen maar een simkaart nodig. 4G routers bieden een snelle en stabiele verbinding. Dit kan goed van pas komen op plekken waar de verbinding te wensen overlaat.